Rasstandaard van de teddy dwerg:
Het ras is niet erkend in Nederland. Ook is het in Duitsland, het land waar dit ras gefokt is, niet erkend; wel is er in Duitsland een standaard vastgesteld door verschillende serieuze fokkers.

Type en bouw
Het lichaam van de teddy dwerg moet van schouders tot staart gelijkmatig breed zijn, ze moeten kort en gedrongen zijn, met korte fijn gebouwde pootjes en een mooi afgeronde achterhand met een staart die dichtbij het lichaam staat.

Gewicht
Het gewicht van een teddy dwerg ligt tussen de 800 en de 1700 gram. Het ideale gewicht van een voedster is rond de 1350 gram. Als een voedster wat zwaarder is, is dit niet zo erg want dan gaat de bevalling vaak voorspoediger.
Bij de teddy dwerg ram ligt het gewicht tussen de 900 gram en de 1500 gram. Het ideale gewicht voor een rammetje is eigenlijk zo klein mogelijk, zeg maar 900 gram. Door kleine rammetjes te gebruiken hou je het ras aan de maat.

Vacht
Het haar moet tussen de 4 en 6 cm lang zijn. Het eerste half jaar hebben de teddy dwergen nog veel ondervacht wat kan klitten en vilten dus dienen ze goed bijgehouden te worden. Na de eerste vachtwisseling komt de echte vacht, deze is lang en zijdezacht, klit minder en vervilt ook bijna niet. Deze vacht valt als het ware als een cape om het lichaam heen. Angora vacht is dus niet wenselijk bij de teddy dwerg.

Kop
Rammen en voedsters moeten een brede korte kop hebben, ze moeten een korte hals hebben. Er mag in dit ras geen wamvorming voorkomen. De ogen zijn groot met een krachtige oogkas en steken iets naar buiten.

Oren
De oren van een teddy dwerg moeten rechtop staan en tussen de 5 en 6,5 cm lang zijn. Hoe kleiner hoe mooier. De oren moeten iets uit elkaar staan met een weldadige bos kophaar ertussen. De oren zelf moeten flink behaard zijn en mooi afgerond.

Karakter
Teddy dwerg konijnen zijn over het algemeen zeer vriendelijk, mits zij bij de fokker goed gesocialiseerd zijn en uit vriendelijke lijn komen. Doordat ze vaak geborsteld moeten worden en heel soms geknipt, zijn ze doorgaans erg mak. Teddy dwergen zijn lief, vrolijk en zeker ook actief. Ze vinden het doorgaans heerlijk om geaaid te worden en zijn erg rustig op schoot. Het zijn nieuwsgierige onderzoekende dieren.

Herkomst en geschiedenis

De teddy dwerg is een zeer jong konijnenras. Het wordt uitsluitend gehouden voor de liefhebberij of als huisdier. Het ras is niet erkend door zowel de Duitse als de Nederlandse konijnenbonden. Men gaat ervan uit dat de teddy dwerg, net als alle langharige rassen zijn oorsprong vindt met verschillende kruisingen van angora konijnen. Door de vachtsoort die de teddy dwergen hebben, namelijk geen echte angora vacht, denkt men dat de teddy dwerg oorspronkelijk uit Frans/Belgische baardkonijnen gefokt zijn (in het Frans le lapin-lion en in het Duits Löwenkaninchen). Hier werden kleurdwergen doorheen gekruist. Uit deze kruisingen kwamen leeuwendwergen, in Duitsland meer bekend als löwenzwerge. Deze dieren hadden in het begin nog geen juiste vachtsoort, die was nog te kort. Deze leeuwendwergen werden vervolgens met Duitse Jamora (langhaar dwergras) en Belgische angoradwergen gekruist en hieruit ontstonden leeuwenkop dwergen met een juiste vachtsoort en angoraleeuwenkop dwergen (zonder juiste vachtsoort). Eind 2000 onstonden hieruit de eerste Teddy dwergen, langhaarkonijntjes met de juiste zachte en lange vachtsoort. In 2004 werd er in Duitsland een Teddy konijnenclub opgericht. In Nederland is het ras rond die tijd ook geïntroduceerd. Nu zijn er over het land verspreid tientallen fokkers, en nog veel meer hobbynestjes bij mensen thuis.

You are viewing the text version of this site.

To view the full version please install the Adobe Flash Player and ensure your web browser has JavaScript enabled.

Need help? check the requirements page.


Get Flash Player